BLOG
Şadırvan Oturakları
Şadırvan Oturakları

Şadırvan Oturakları

Ülkemizde ve ülkemiz sınırları dışında bütün müslüman aleminin hizmetine sunduğumuz ibadet ederken kolaylıkla abdest alabilmelerini kolaylaştıran özel yapım paslanmaz şadırvan oturaklarını büyük bir hizmet şevki ile yapmaktan mutluluk duyuyoruz.

Şadırvan Oturakları Cami oturakları

  Camilerdeki şadırvanlara ayrıca dekoratif anlamdada değer ve katkı sağlamamamızın yanında uygun fiyatlarlada müşterilerimizin yüzünü güldürmekteyiz. Bugün nereye bakarsak bakalım mutlaka yürüyerek ullaşabileceğimiz bir cami mutlaka bulunmaktadır. İnşasnların ibadet hanelerinde ise mutlaka abdest alabilecekleri şadırvanlar ve mescitler vardır. Bizlerde bu kutsal yerlere katkılarımız ile hayırlara vesile olmamız ise bizi ayrıca mutlu etmektedir.

Cami abdesthane ve şadırvan oturak modelleri

 Şadırvan Nedir; 

Şadırvan etrafındaki çok sayıda musluktan abdest almak için ekseriya cami avlusunda yapılan çeşme. Genellikle mermerden olan duvarları dörtgen, altıgen, sekizgen veya çokgen şeklinde yapılırdı. Cami avlularında, medreselerde yapılan, devamlı suyu akan şadırvanların üstü çadır şeklinde bir kubbeyle örtülürdü. Bu kubbe abdest alanları yağmur ve güneşten korumak için dışarı doğru taşardı. Suyun toplandığı hazne kısmı suyun kirlenmemesi için süslü mermer taşlar veya demir parmaklıklarla korunurdu. Muslukların karşılarına rahatça abdest almak için sabit oturaklar yapılır, suyun sıçramaması için de havuz etrafında derince yalaklar açılırdı. 

Üsküdar ilahiyat fakültesi cami şadırvan


Şadırvanların Türk-İslam mimarisinde önemli bir yeri vardır. ait oldukları cami mimarisi üslubunda yapılan şadırvanların Anadolu`da birbirinden güzel örnekleri vardır. Sivas Gök Medresedeki şadırvan (1270), Fatih Camii avlusundaki şadırvan (1470), Edirne Selimiye Camii avlusundaki şadırvan, Bursa Ulu Cami içindeki şadırvan, Konya Mevlana Dergahı avlusundaki şadırvan sanat değeri ve tarihi kıymeti çok olanların en önemlileridir. 

07 Kasım 2016
Paylaş :